Idoga bybor ordnar festplats

Idoga bybor ordnar festplats

Idoga bybor ordnar med egen festplats

Västernorrlands Allehanda 5/6 1959

Tänk vad det är roligt med folk som vill nånting. Som inte är rädd för att offra ett redigt dagsverke eller mer för en idé, som dom tror på. Det får man belägg för om man gör en tur till Ramsjö by i Högsjö. Där arbetar byborna i dessa dagar för att ställa i ordning en snygg festplats som skall bli fix och färdig lagom till midsommarfirandet. 

Ramsjö ligger några kilometer från riksväg 13. Hela byn är en enda stor idyll med grönskande ängder, ursvenska lövdungar och hisnande bergstup som omväxling.

På gränsen mellan Ramsjö och Bölens byar ligger den gamla skoltomten – skolan är borta sedan en våldsam eldsvåda i början av 40-talet lade den i aska. Kvar är bara uthuset: vedboden och slöjdsalen, kvar är också det natursköna läget, den vackra tomten, buskagen och syrénbersån. 

Av ett gammalt uthus och en fager omgivning kan man göra mycket om den rätta andan finns. Det är just det som byborna i dessa dar vill bevisa. Byborna, det är Bölen/Ramsjo byförening – synonyma begrepp som det inte går att skilja från varann.

Det byföreningen vill, det vill också byborna. Och nu vill byföreningen kamma in pengar till en samlingslokal, och det är ett initiativ som vunnit bybefolkningens uppskattning. Sedan skolan brann har de båda byarna saknat en samlingslokal, där olika sammankomster kan hållas. 

Man har vädjat till de kommunala myndigheterna men mötts av beskedet att Folkets hus i Ramvik kan begagnas. Men det i är en del kilometer ner till Ramvik, och ni vet ju hur det är. Ligger inte samlingslokalen inom räckhåll stannar man hemma.

Det är just vad folket i Bölen och Ramsjö har gjort. Eller för att förklara det hela närmare: sistlidna vinter har studiecirkelverksamheten varit ganska omfattande i de båda byarna, och eftersom man inte haft någon samlingslokal att tillgå så har man alternerat mellan hemmen. 

Klampat in med sina snöiga pjäxor i bästrummet hos grannen och suttit kvar till dess att vattnet i små rännilar sökt sig i alla väderstreck. Inte alla fruntimmer tycker om det där, en del manfolk reagerar också. Det är därför tanken på egen samlingslokal mognat mer och mer. Nu står den faktiskt inför sitt förverkligande.

Utomhusdans gav grundplåt

Byföreningen bildades 1953 men förde de första åren en ganska blygsam tillvaro. Men hela tiden grodde tanken på att komma över en billig tomt där samlingslokalen kunde resas. Sedan man fastnat för skoltomten ordnade man en överenskommelse med berörda myndigheter, och i fjol försökte man sig på att arrangera utomhusdans för att säkra grundplåten. Det gick över förväntan bra, så bra att man i år tänker slå på stora trumman. 

Den stora öppna dansbanan bar man flyttat till tomtens mest idylliska vrå, där lummiga björkar förföriskt lutar sig över musikestraden. Banan skall förses med väggar och tak vad det lider, och olika stånd skall växa upp längs tomtstaketet. Gårdsplanen skall jämnas till för att ge plats för midsommarlekar och dragkamp.

Inredningen förnyas

Men allt detta är bara förpostfäktningar, inledningen till vad som komma När kassaskrinet är tillräckligt välfyllt går man lös på uthuset. Väggar och golv vinterbonas, taket ses över och inredningen förnyas. Det kommer att kosta många slantar och mycket arbete, men det råder ingen tvekan om att företaget skall lyckas. 

– I söndags var 15 bybor här och slet i anletets svett för att snygga upp skolområdet, säger Arne Ahlin i Bölen, som är ordf. i byföreningen. Det var folk i alla åldrar, och alla var besjälade av samma vilja, nämligen att göra festplatsen klar innan midsommar. Samma arbetslust blir det också den dag vi griper oss an med renoveringen av uthuset. 

Vi behöver en samlingslokal häruppe och vi är fast beslutna att skaffa oss en. Så får det också bli, skulle säkert Martin Ljung ha tillagt om han hört Arnes bestämda deklaration. // Olle L.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kontakt

Tony Korpenklo
Sörängetvägen 12 A
891 41 Örnsköldsvik
info@utansjö.com

Om sidan

Lokalhistorisk forskning med bönder, knektar, båtsmän, smeder, bruksarbetare, klassfoton, matriklar, fotogalleri, brott och straff mm.

Rättelser

Hittar du något fel på någon sida som kan kompletteras, tar jag tacksamt emot alla rättelser och tillägg genom mejl. Har du några gamla foton eller dokument?